Składniki:
2 grube plastry karczku
2 duże cebule
vegeta ziołowa lub przyprawa do grilla ziołowa
maggi w płynie
margaryna do smażenia
olej do smażenia
czerwone wino
Wykonanie:
Karczek delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Cebule kroimy w ćwierć plasterki. karczek z obydwu stron obsypujemy przyprawami, mieszamy z cebulą, podlewamy maggi i mieszamy jeszcze raz razem, przykrywamy i zostawiamy w chłodnym miejscu na jakiś czas najlepiej z dnia na dzień. Po tym jak karczek się zamarynuje, na patelni rozpuszczamy margarynę i mieszamy z olejem,doprowadzamy do bardzo wysokiej temperatury. Karczek wyjmujemy z cebuli, dokładnie oskrobujemy z resztek cebuli i wkładamy na patelnię na bardzo ostry tłuszcz. Uwaga mocno chlapie. Mocno obsmażamy na dużym ogniu z jednej i z drugiej strony najlepiej tak, żeby mięso się zrumieniło. Jak karczek będzie zrumieniony z obydwu stron, skręcamy ogień. podlewamy winem i przykrywamy, po około 5 minutach wrzucamy cebulkę, która została z marynowania, dusimy karczek aż do uzyskania całkowitej miękkości co jakiś czas odwracając i podlewając winem.