Składniki:

75 dag. zwartego, tłustego twarogu

4 żółtka

25 dag. cukru pudru

1 cukier wanilinowy

150 ml .śmietanki kremowej

15 dag. masła

10 dag. rodzynek

10 dag. orzechów

5 dag. kandyzowanych owoców

5 dag. smażonej skórki pomarańczowej

1 cytryna

skórka pomarańczowa

orzechy do dekoracji

Wykonanie:

Twaróg przepuść przez maszynkę, przetrzyj przez gęste sito. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Połącz ze śmietanką i ciągle mieszając, podgrzewaj masę do około 80 C. Dokładnie wymieszaj z masłem i twarogiem. Rodzynki dokładnie opłucz, namocz osącz. Orzechy i owoce kandyzowane posiekaj. Cytrynę wyszoruj sparz wrzątkiem zetrzyj z niej skórkę. Bakalie ,oraz skórkę z cytryny dodaj do masy serowej starannie wymieszaj. Dziurkowaną formę albo czystą glinianą donicę wyłóż kilkoma warstwami gazy. Przełóż do niej masę i wstaw do większego naczynia, do którego będzie ściekała serwatka. Wstaw na 12 godzin do lodówki. Wyjmij i ozdób

OZDABIANIE PASCHY

Dobrze schłodzony deser wyjmij

ostrożnie z formy razem

z gazą. Odwracając, połóż

go na płaskim talerzu

i ostrożnie zdejmij tkaninę.

Górę paschy możesz ozdobić

skórką pomarańczową i np.

kandyzowanymi wisienkami.

Deser wokół warto obsypać

mieszanką orzechów oraz

namoczonymi rodzynkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *