Składniki:
75 dag. zwartego, tłustego twarogu
4 żółtka
25 dag. cukru pudru
1 cukier wanilinowy
150 ml .śmietanki kremowej
15 dag. masła
10 dag. rodzynek
10 dag. orzechów
5 dag. kandyzowanych owoców
5 dag. smażonej skórki pomarańczowej
1 cytryna
skórka pomarańczowa
orzechy do dekoracji
Wykonanie:
Twaróg przepuść przez maszynkę, przetrzyj przez gęste sito. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Połącz ze śmietanką i ciągle mieszając, podgrzewaj masę do około 80 C. Dokładnie wymieszaj z masłem i twarogiem. Rodzynki dokładnie opłucz, namocz osącz. Orzechy i owoce kandyzowane posiekaj. Cytrynę wyszoruj sparz wrzątkiem zetrzyj z niej skórkę. Bakalie ,oraz skórkę z cytryny dodaj do masy serowej starannie wymieszaj. Dziurkowaną formę albo czystą glinianą donicę wyłóż kilkoma warstwami gazy. Przełóż do niej masę i wstaw do większego naczynia, do którego będzie ściekała serwatka. Wstaw na 12 godzin do lodówki. Wyjmij i ozdób
OZDABIANIE PASCHY
Dobrze schłodzony deser wyjmij
ostrożnie z formy razem
z gazą. Odwracając, połóż
go na płaskim talerzu
i ostrożnie zdejmij tkaninę.
Górę paschy możesz ozdobić
skórką pomarańczową i np.
kandyzowanymi wisienkami.
Deser wokół warto obsypać
mieszanką orzechów oraz
namoczonymi rodzynkami.