Składniki:
Ciasto:
1/2 kostki masła
4 jajka
20 dag. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Ponadto:
25 dag. pieczarek
2 cebule
10 dag. żółtego sera
10 dag. wędliny (szynka, kiełbasa)
1 czerwona papryka
2 łyżki posiekanej natki
sól
olej
Wykonanie:
Ciasto:
Żółtka oddziel od białek,utrzyj z masłem. Wsyp przesianą mąkę i proszek do piecze nia, połącz. Białka ubij, wsyp sól. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wędlinę pokrój w kostkę. Paprykę oczyść, pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój. Cebule i pieczarki podduś na oleju. Ostudź. Przełóż do ciasta,dodaj ser, paprykę i wędlinę,posyp natką, połącz, przypraw. Masę włóż do formy keksowej. Piecz 50 minut w temperaturze. 180C