Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
Farsz:
1/2 kg. kiełbasy
7-8 ziemniaków
1 strąk czerwonej papryki
1 cebula
olej
sól
pieprz
skwarki do okraszenia
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę zagnieć z jajkiem, olejem, szczyptą soli i taką ilością wody, by ciasto było sprężyste (około 3/4 szklanki).
Farsz:
Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach. Obierz, zmiel razem z kiełbasą. Paprykę umyj pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do masy ziemniaczanej razem z papryką, połącz, przypraw. Ciasto rozwałkuj, szklanką wytnij kółka. Na każdym ułóż 1-2 łyżeczki farszu, brzegi starannie zlep. Włóż do wrzącej,osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty. Wyjmij, okraś skwarkami.