Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

1 jajko

1 łyżka oleju

Farsz:

1/2 kg. kiełbasy

7-8 ziemniaków

1 strąk czerwonej papryki

1 cebula

olej

sól

pieprz

skwarki do okraszenia

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę zagnieć z jajkiem, olejem, szczyptą soli i taką ilością wody, by ciasto było sprężyste (około 3/4 szklanki).

Farsz:

Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach. Obierz, zmiel razem z kiełbasą. Paprykę umyj pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do masy ziemniaczanej razem z papryką, połącz, przypraw. Ciasto rozwałkuj, szklanką wytnij kółka. Na każdym ułóż 1-2 łyżeczki farszu, brzegi starannie zlep. Włóż do wrzącej,osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuj 3 minuty. Wyjmij, okraś skwarkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *