Składniki:
1 kg. Żeberek wieprzowych
2 kostki rosołowe
2 listki laurowe
1 -2 świeże ogórki
1 kubeczek śmietany18%
przyprawa do żeberek
cukier
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
Żeberka pokrój na porcje z 2-3 kostkami. Umyj, osusz. Oprósz solą i pieprzem,obficie obtocz w przyprawie do żeberek. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Olej rozgrzej na patelni, obsmaż żeberka z każdej strony Kostki rosołowe rozpuść w szklance gorącej wody, dodaj liście laurowe, zamieszaj. Zalewę wlej do naczynia żaroodpornego, włóż obsmażone żeberka. Piecz około 40 minut w temperaturze 200-220C. Od czasu do czasu żeberka odwróć, polewaj wytwarzającym się sosem. Żeberka podawaj z mizerią oraz ugotowanymi ziemniakami.