ŻEBERKA PIECZONE W ZALEWIE

Składniki:

1 kg. Żeberek wieprzowych

2 kostki rosołowe

2 listki laurowe

1 -2 świeże ogórki

1 kubeczek śmietany18%

przyprawa do żeberek

cukier

sól

pieprz

olej

Wykonanie:

Żeberka pokrój na porcje z 2-3 kostkami. Umyj, osusz. Oprósz solą i pieprzem,obficie obtocz w przyprawie do żeberek. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Olej rozgrzej na patelni, obsmaż żeberka z każdej strony Kostki rosołowe rozpuść w szklance gorącej wody, dodaj liście laurowe, zamieszaj. Zalewę wlej do naczynia żaroodpornego, włóż obsmażone żeberka. Piecz około 40 minut w temperaturze 200-220C. Od czasu do czasu żeberka odwróć, polewaj wytwarzającym się sosem. Żeberka podawaj z mizerią oraz ugotowanymi ziemniakami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *