Składniki:
4 białka
25 dag. cukru pudru
4 dag. płatków migdałowych
300 ml. śmietany kremówki
25 dag. jeżyn lub jagód
Wykonanie:
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodając cukier puder (jedną łyżkę cukru odłóż). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Rozsmaruj na przygotowanej blasze, posyp płatkami migdałowymi. Piecz 8 minut w temperaturze 200 C. Temperaturę zmniejsz do 150C. piecz jeszcze około 10 minut. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Jeżyny lub jagody opłucz, osusz. Bezę wyjmij, delikatnie oderwij papier. Ostudź. Równomiernie posmaruj bitą śmietaną, posyp owocami. Ciasto zwiń,zaczynając od dłuższego boku. Włóż na 30 minut do lodówki. Posyp odłożonym cukrem pudrem.