Składniki:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki śmietany kremówki
2 torebki cukru waniliowego
2 torebki zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
40 dag. oczyszczonych truskawek
20 dag. konfitury truskawkowej
Wykonanie:
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj pół szklanki cukru. Pianę połącz z żółtkami. Obie mąki przesiej, małymi porcjami dodawaj do masy jajecznej. Biszkopt wymieszaj. Rozsmaruj na dużej blasze. Piecz 15 minut w temperaturze 180C. Ciasto wystudź i potnij na 4 prostokąty. Śmietanę ubij z zagęstnikiem, resztą cukru i cukrem waniliowym. Truskawki potnij na połówki. Konfiturę podgrzej i przetrzyj przez sitko. Placki przełóż bitą śmietaną, owocami i konfiturą. Podawaj od razu po przygotowaniu.