ŚMIETANOWIEC Z KONFITURĄ

Składniki:

4 jajka

2/3 szklanki cukru

1/3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 szklanki śmietany kremówki

2 torebki cukru waniliowego

2 torebki zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix

40 dag. oczyszczonych truskawek

20 dag. konfitury truskawkowej

Wykonanie:

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj pół szklanki cukru. Pianę połącz z żółtkami. Obie mąki przesiej, małymi porcjami dodawaj do masy jajecznej. Biszkopt wymieszaj. Rozsmaruj na dużej blasze. Piecz 15 minut w temperaturze 180C. Ciasto wystudź i potnij na 4 prostokąty. Śmietanę ubij z zagęstnikiem, resztą cukru i cukrem waniliowym. Truskawki potnij na połówki. Konfiturę podgrzej i przetrzyj przez sitko. Placki przełóż bitą śmietaną, owocami i konfiturą. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *