Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
1 /2 szklanki cukru pudru
15 dag. masła
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
80 dag. truskawek
1galaretka truskawkowa
marcepanowe dekoracje
tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałeczki schłodzone masło, sól, cukier puder, skórkę cytrynową oraz żółtko. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i schładzaj około 30 minut. Formę w kształcie serca posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Truskawki opłucz, osącz, usuń szypułki. Owoce pokrój na połówki. Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Wylep nim spód i brzegi formy. Spód ciasta gęsto po nakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 C. Piecz 25 minut. Wyjmij i odstaw do przestygnięcia. Następnie odwróć do góry dnem, ostrożnie zdejmij formę. Na cieście rozłóż truskawki. Posmaruj tężejącą galaretką. Udekoruj marcepanowymi ozdobami. Schłodź.