KRUCHE Z GALARETKĄ

Składniki:

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 żółtko

1 /2 szklanki cukru pudru

15 dag. masła

skórka z 1 cytryny

szczypta soli

80 dag. truskawek

1galaretka truskawkowa

marcepanowe dekoracje

tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałeczki schłodzone masło, sól, cukier puder, skórkę cytrynową oraz żółtko. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i schładzaj około 30 minut. Formę w kształcie serca posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Truskawki opłucz, osącz, usuń szypułki. Owoce pokrój na połówki. Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Wylep nim spód i brzegi formy. Spód ciasta gęsto po nakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 C. Piecz 25 minut. Wyjmij i odstaw do przestygnięcia. Następnie odwróć do góry dnem, ostrożnie zdejmij formę. Na cieście rozłóż truskawki. Posmaruj tężejącą galaretką. Udekoruj marcepanowymi ozdobami. Schłodź.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *