ZAPIEKANKA Z BIAŁEGO SERA

Składniki:

 

2 kostki twarogu

30-40 dag. drobiowej szynki (najlepiej z indyka)

25 dag. pieczarek

4 łyżki otrąb owsianych

2 łyżki otrąb pszennych

olej

4 cebule

5 jajek

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

zioła prowansalskie

pieprz

sól

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Szynkę pokrój w kostkę, cebule posiekaj. Pieczarki pokrój. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż cebulę, pieczarki i szynkę. Przypraw do smaku. Podduś. Białka oddziel do żółtek, ubij z solą. Papryki oczyść, pokrój w kostkę. Twarogi rozgnieć, połącz z żółtkami. Dodaj pieczarki, szynkę, papryki, koperek, otręby i proszek do pieczenia, wymieszaj. Przypraw do smaku. Dodaj pianę, wymieszaj. Masę wlej do wyłożonej papierem formy. Piecz 70 minut w temperaturze190C.Zapiekanki podawaj z surówkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *