Składniki:
2 kostki twarogu
30-40 dag. drobiowej szynki (najlepiej z indyka)
25 dag. pieczarek
4 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki otrąb pszennych
olej
4 cebule
5 jajek
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
zioła prowansalskie
pieprz
sól
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Szynkę pokrój w kostkę, cebule posiekaj. Pieczarki pokrój. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż cebulę, pieczarki i szynkę. Przypraw do smaku. Podduś. Białka oddziel do żółtek, ubij z solą. Papryki oczyść, pokrój w kostkę. Twarogi rozgnieć, połącz z żółtkami. Dodaj pieczarki, szynkę, papryki, koperek, otręby i proszek do pieczenia, wymieszaj. Przypraw do smaku. Dodaj pianę, wymieszaj. Masę wlej do wyłożonej papierem formy. Piecz 70 minut w temperaturze190C.Zapiekanki podawaj z surówkami.