Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z cytryny
Masa:
1/2kg. kg. serka mascarpone
1/2 kg. Twarogu
200 ml. kremówki
4 łyżeczki żelatyny
15 dag. cukru
3 łyżki cukru pudru
40 dag. truskawek
konfitura truskawkowa
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubij. Dodaj żółtka, posiekaną skórkę cytrynową i resztę składników, połącz. Piecz w tortownicy 15 minut w temp. 225C. Przekrój na 2 krążki. Jeden ułóż na ściereczce, zroluj.
Masa:
Żelatynę namocz w odrobinie wody, rozpuść na parze .Truskawki umyj, osącz, rozgnieć widelcem. Twaróg zmiel, połącz z mascarpone i cukrem. Dodaj żelatynę i truskawki, wymieszaj. Kremówkę ubij z cukrem pudrem, połącz z masą. Zrolowany biszkopt rozwiń, posmaruj konfiturą, zroluj. Pokrój na plasterki, ułóż na dnie tortownicy. Przykryj 2/3masy. Z drugiego kawałka ciasta wytnij krążek, ułóż na cieście, lekko dociśnij. Posmaruj konfiturą. Przykryj resztą masy. Udekoruj
truskawkami, schłodź.