NALEŚNIKI Z SEREM I POMARAŃCZAMI

Składniki:

Ciasto:

 

4 jajka

1/2 kostki masła

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

szczypta soli

kilka kropli aromatu pomarańczowego.

Nadzienie:

30-40 dag. zmielonego twarogu śmietankowego

4-5 łyżek cukru

2-3 żółtka

1opakowanie cukru waniliowego

Sos:

4-5 pomarańczy

4-5 łyżek cukru

 

Wykonanie:

 

Ciasto: masło stop, ostudź. Zmiksuj z jajkami. Dodaj mąkę, mleko, sól, aromat i około pół szklanki wody, zmiksuj (ciasto musi być dość rzadkie  w razie potrzeby dolej jeszcze wody). Usmaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju lub masła

Nadzienie:

Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj twaróg oraz cukier waniliowy, wymieszaj.

Sos:

pomarańcze obierz (skórka będzie potrzebna do zawiązania sakiewek), wyciśnij sok. Wlej do rondelka, wsyp cukier. Gotuj, aż sok zrobi się gęsty. Na naleśnikach ułóż nadzienie, boki podnieś do góry, zwiąż skórką pomarańczową. Sakiewki ułóż w formie posmarowanej masłem. Zapiecz w temp. 180 C. Polej sosem pomarańczowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *