KURCZAK W RYŻU Z BANANAMI

Składniki:

4 nieduże udka z kurczaka (najlepiej, by były równej wielkości)

1-2 małe cebule

2 łyżeczki curry

sól

pieprz

20 dag. Ryżu

4 szklanki bulionu

2 banany

3-4 łyżki oleju (najlepiej ryżowego)

Wykonanie:

Udka z kurczaka umyć, dobrze osuszyć, natrzeć lekko solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć na złoty kolor udka z kurczaka i przełożyć do żaroodpornego naczynia .Cebule obrać, drobno posiekać .Banany obrać,

pokroić w plasterki. Cebulę zeszklić na tłuszczu pozostałym z pieczenia udek. Po kilku minutach dodać opłukany ryż oraz curry, wymieszać. Całość prażyć przez kilka minut. Dodać pokrojone banany, przemieszać. Ryżem obłożyć równomiernie udka z kurczaka. Wszystko zalać bulionem naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do temperatury 200 C. piekarnika. Zapiekać około 40 minut

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *