Składniki:
4 nieduże udka z kurczaka (najlepiej, by były równej wielkości)
1-2 małe cebule
2 łyżeczki curry
sól
pieprz
20 dag. Ryżu
4 szklanki bulionu
2 banany
3-4 łyżki oleju (najlepiej ryżowego)
Wykonanie:
Udka z kurczaka umyć, dobrze osuszyć, natrzeć lekko solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć na złoty kolor udka z kurczaka i przełożyć do żaroodpornego naczynia .Cebule obrać, drobno posiekać .Banany obrać,
pokroić w plasterki. Cebulę zeszklić na tłuszczu pozostałym z pieczenia udek. Po kilku minutach dodać opłukany ryż oraz curry, wymieszać. Całość prażyć przez kilka minut. Dodać pokrojone banany, przemieszać. Ryżem obłożyć równomiernie udka z kurczaka. Wszystko zalać bulionem naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do temperatury 200 C. piekarnika. Zapiekać około 40 minut