Składniki:
1 kg. borówki brusznicy (czerwonej)
1i 1/2 szklanki cukru
4 jabłka
sól
pieprz
Wykonanie:
Borówki umyć,odsączyć,włożyć do rondla z grubym dnem (nie może być obity),wlać 1/2 szklanki wody i smażyć aż borówki zgęstnieją. Jabłka umyć,obrać ze skórek i gniazd nasiennych,pokroić na ósemki,później na plasterki,dodać do borówek i chwilę razem smażyć. Dodać cukier sól i pieprz do smaku i jeszcze smażyć 10 minut. Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych,suchych słoików, zakręcić, wstawić do garnka i zagotować .Od chwili zagotowania gotować 10-15 minuto. Po wyjęciu z garnka wyciągnąć odwrócić do góry dnem na 5 minut. Później odwrócić i zostawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu,najlepiej w piwnicy.