Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

2 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

5 jajek

1 cukier waniliowy

1 szklanka maślanki (lub kefiru)

1 kostka margaryny

cukier puder do posypania babki

4 śliwki

1 brzoskwinia

1-2 jabłka

Wykonanie:

Margarynę roztopić. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Owoce umyć,osuszyć,wyjąć pestki i pokroić w cząstki. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia,maślankę i margarynę,ciągle mieszając. Tortownicę (22 cm.) z kominkiem wysmarować margaryną i oprószyć mąką pszenną. Ciasto wyłożyć do tortownicy i powtykać w nie cząstki owoców. Piecz babkę około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po wystudzeniu posypać babkę cukrem pudrem .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *