Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
1 szklanka maślanki (lub kefiru)
1 kostka margaryny
cukier puder do posypania babki
4 śliwki
1 brzoskwinia
1-2 jabłka
Wykonanie:
Margarynę roztopić. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Owoce umyć,osuszyć,wyjąć pestki i pokroić w cząstki. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia,maślankę i margarynę,ciągle mieszając. Tortownicę (22 cm.) z kominkiem wysmarować margaryną i oprószyć mąką pszenną. Ciasto wyłożyć do tortownicy i powtykać w nie cząstki owoców. Piecz babkę około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po wystudzeniu posypać babkę cukrem pudrem .