Składniki:
Gulasz:
1 kg. łopatki wieprzowej
1/2 kg. pieczarek
2 cebule
4 ząbki czosnku(kto lubi może dać więcej)
2 kostki mięsne
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
pieprz
sól
mąka do zagęszczenia sosu
olej
Wykonanie:
Mięso pokroić w większą kostkę. Pieczarki mniejsze przekroić na pół,a większe na ćwiartki. Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso obsmażać partiami na oleju i odkładać do rondla. Na pozostałym po mięsie oleju przesmażyć pieczarki z cebulą i dodać do mięsa. Dodać czosnek,paprykę w proszku,pieprz,przyprawy,podlać wodą i dusić pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do sosu mieszając i zagotować.
Placki:
3 kg. Ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 jajka
6 łyżek mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce do placków i odsączyć. Wodę z placków zostawić do odstania. Cebulę i czosnek zmiksować na miazgę. Do utartych ziemniaków dodać cebulę,mąkę,jajka,sól i pieprz do smaku. Wodę zlać skrobię dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać masę na placki. Smażyć na oleju duże placki. Na połowę placka wyłożyć gulasz,przykryć drugą połową i polać sosem.