Składniki:
Gulasz:
1 kg. łopatki wieprzowej
2 cebule
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
pieprz
sól
mąka do zagęszczenia sosu
olej
Dodatkowo:
2 ogórki korniszony
ser żółty
Wykonanie:
Mięso pokroić w większą kostkę. Cebulę posiekać, Mięso obsmażać ,dodać cebulę posypać papryką według uznania podlewać wodą żeby się nie przypalił. dodać resztę przypraw i dusić pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do sosu mieszając i zagotować.
Placki:
3 kg. Ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 jajka
6 łyżek mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce do placków i odsączyć. Wodę z placków zostawić do odstania. Cebulę zmiksować na miazgę. Do utartych ziemniaków dodać cebulę,mąkę,jajka,sól i pieprz do smaku. Wodę zlać skrobię dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać masę na placki. Smażyć na oleju duże placki. Na całość placka wyłożyć gulasz,na gulasz dać potarte na grubej tarce ogórki , a na ogórki posypać starty na grubej tarce ser .Podawać ciepłe.