Składniki :
2 piersi z kurczaka
1 cukinia
2 jajka
1 ostra papryczka lub mała papryka czerwona
1cebula
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 dkg. sera żółtego, można dodać mniej
olej rzepakowy do smażenia
około pół łyżeczki kruszonego chili
pieprz
sól
Wykonanie:
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę. To samo zrobić z papryką i cukinią (miałam młodą, świeżą cukinię więc nie obierałam skórki). Jeśli używamy ostrej papryczki to pokroić bardzo drobniutko. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Do miski wbić jajka (jeśli mamy więcej czasu to wbijamy żółtka, a białka na samym końcu ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ze wszystkimi składnikami), wrzucić kurczaka, cukinię, paprykę, cebulę, a także obydwie mąki i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju nakładać drewnianą łyżką porcje ciasta i formować kotleciki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Można podać z ryżem i surówką z młodej marchewki.