Składniki:
4 dag. drożdży
30 dag. cukru
250 ml. Mleka
10 dag. masła
1 łyżka oliwy
1/2 kg. mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
1 kg. śliwek węgierek
cukier puder
Wykonanie:
Rozetrzeć drożdże w mleku z łyżką cukru i odstawić na 15 minut. Rozpuścić masło w kąpieli wodnej z oliwą. Utrzeć jajka z pozostałym cukrem a następnie wymieszać z rozczynem drożdżowym, solą i roztopionym masłem. Mieszać aż składniki dobrze się połączą, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W międzyczasie umyć śliwki, osuszyć i pokroić na pół usuwając pestki. Zamieszać ciasto jeszcze raz i ponownie odstawić na godzinę pod przykryciem. Rozgrzać piekarnik do 190 C i nasmarować formę masłem. Przełożyć ciasto do formy i ułożyć na nim połówki śliwek, lekko dociskając. Odstawić na 15 minut pod przykryciem a następnie wstawić do piekarnika na 45 minut. Gotowe ciasto odstawić do ostygnięcia i podawać pokrojone na porcje, oprószone cukrem pudrem