Składniki:
4 jajka
2 strąki kolorowej papryki
2-3 dymki wraz ze szczypiorem ?
10 dag. fasolki szparagowej
10 dag. brokułów
10 dag. kalafiora
1 marchewka
2 łyżki mąki
4 łyżki masła
3 łyżki oleju
suszone zioła prowansalskie
sól
pieprz
Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Jajka roztrzepać, wymieszać z mąką (można dodać dwie łyżki mleka). Przyprawić. Brokuły i kalafior podzielić na różyczki. Fasolkę pokroić na kawałki. Marchewkę pokroić w zapałkę, paprykę w paski, dymki w piórka, a szczypior posiekać .W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa (oprócz szczypioru). Mieszając, smażyć kilka minut. Oprószyć pieprzem, solą i ziołami. Dodać szczypior .Podlać 2-3 łyżkami wody. Dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać połowę masła. Wlać połowę masy jajecznej. Gdy powierzchnia omletu dobrze się zetnie, zsunąć go na talerz. Nałożyć połowę warzyw, złożyć na pół. Przygotować drugi omlet.