OSTRA SAŁATKA OWOCOWA

Składniki:

2 gruszki
2 jabłka
2 brzoskwinie

4 morele
100 g czereśni lub śliwek
4 łyżki białego wytrawnego wina.

Sos:

200 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka oliwy
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki startej skorki cytrynowej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki cukru pudru.

Sposób wykonania:

Wszystkie owoce dokładnie umyć. Gruszki i jabłka obrać, wyjąć pestki, pokroić na ósemki, skropić 4 łyżkami wina. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, morele na połówki. Z czereśni lub śliwek wyjąć pestki.

Przygotować sos.
musztardę rozetrzeć z oliwą i winem. Dodać skórkę cytrynowa, gałkę muszkatołową i
cukier puder. W dużej misce wymieszać owoce, zalać sosem, wstawić do lodówki na 1 godz.

.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *