Składniki:
1 kg wołowiny na pieczeń (zrazowej, łopatki),
75dag.marchwi
3 pory
1cebula
1 kromka (około5 dag) razowego chleba
1 żółtko
4 łyżki masła lub margaryny.
3 łyżki mąki
2 łyżki oleju
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Opłukać mięso, osuszyć, natrzeć dokładnie solą oraz pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, a następnie odstawić na jedną godzinę w zimne miejsce. Rozgrzać w brytfance olej z 2 łyżkami tłuszczu. Oprószyć wołowinę łyżką mąki mocno podsmażyć ze wszystkich stron. Wlać litr wrzącej wody, dusić mięso pod przykryciem 50 minut. Często odwracać w trakcie duszenia. W tym czasie obrać i umyć marchew, pokroić w cienkie plasterki. Oczyścić i umyć pory. Dwa z nich pokroić w krążki, trzeci na nadzienie pieczeni posiekać. Utrzeć na drobnej tarce razowy chleb. Rozgrzać na patelni resztę tłuszczu, zeszklić drobno posiekany por. Dodać chleb, smażyć razem przez minutę, stale mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Dodać żółtko, a potem starannie wymieszać wszystkie składniki nadzienia. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć z garnka, odłożyć na około 15 minut. Obrać cebulę, pokroić w cienkie krążki. Rozprowadzić resztę mąki 3/4 szklanki zimnej wody. Zagotować sos z pieczenia mięsa razem z cebulą, zagęścić mąką .Ułożyć pieczeń na desce. Pokroić nieco ukośnie w poprzek włókien w centymetrowe plastry, tak aby co drugi plaster nie był do końca dokrajany. Włożyć nadzienie między nie dokrojone plastry i lekko docisnąć (tak, by dwa płaty mięsa tworzyły jedną porcję). Włożyć pieczeń do sosu, dusić na bardzo małym ogniu jeszcze 50-60 minut. Gotować marchew 15 minut w lekko osolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić do garnka pozostałe pory. Wyjąć gotową pieczeń z brytfanki, ułożyć z osączonymi warzywami na półmisku. Udekorować natką pietruszki. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Sos serwować w osobnym naczyniu.