TORT CZEKOLADOWO BANANOWY

Składniki:

 

2 jajka

8 dag. cukru

3 dag. mąki

3 dag. mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 dag mielonych orzechów laskowych

2 łyżki marmolady cytrynowej

pergamin

na nadzienie i do dekoracji:

1 kg. bananów,

750 ml. Mleka

2 opakowania puddingu czekoladowego

10 dag. cukru

20 dag. śmietany kremówki

sok z l cytryny

1 opakowania galaretki o smaku, cytrynowym lub agrestowym.

3 łyżki wiórków czekoladowych

 

Wykonanie:

 

Biszkopt:

Oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno. Stopniowo wsypywać cukier, dodać żółtka. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Ostrożnie połączyć z pianą. Wyłożyć pergaminem dno formy, o średnicy 24 cm. Napełnić formę ciastem, wyrównać powierzchnię. Piecz 20 minut w piekarniku w temperaturze 200C. Ostudzić ciasto. Podgrzać marmoladę, posmarować biszkopt.

Nadzienie:

Zmieszać 100 ml. mleka, cukier i pudding czekoladowy. Zagotować resztę mleka. Zdjąć garnek z ognia, dodawać pudding, stale mieszając. Nie przestając mieszać.  Wystudzić pudding. Obrać banany, pokroić na plasterki. Skropić banany sokiem z cytryny, połowę ułożyć na biszkopcie. Ubić na sztywno 10 dag. śmietany, połączyć z puddingiem. Posmarować ciasto masą, wstawić do lodówki. Gdy masa zastygnie, rozłożyć resztę bananów. Rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie, rozmieszać. Kiedy przestygnie i stężeje polać tort (tak, by utworzyła się równomierna warstwa). Odstawić tort na 4 godziny do lodówki. Ubić resztę śmietany, napełnić szprycę z nasadką w kształcie gwiazdki. Udekorować tort bitą śmietaną, posypać wiórkami.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *