Składniki:
1/2 szklanki mleka
10 dkg. masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
14 dkg. mąki
5 jajek
2 litry oleju do frytowania
3-4 łyżki soku z cytryny
25 dkg cukru pudru
Wykonanie:
Mleko zagotuj z 1/2 szklanki wody ,masłem ,szczyptą soli i cukrem. wsyp całą mąkę mieszaj tak długo, aż masa zacznie odchodzić od dna naczynia. przełóż do miski natychmiast wbij jajko dokładnie wymieszaj i wystudź. Do ciasta kolejno wbijaj pozostałe jajka (każde następne po dokładnym wyrobieniu poprzedniego jajka).Mocno rozgrzej olej w wysokim garnku. Na blacie ułóż papier pergaminowy posmaruj łyżką oleju. Przygotowane ciasto przełóż do dużej szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki .Wyciskaj z niej małe krążki na posmarowany olejem pergamin. Następnie porcjami przekładaj na gorący tłuszcz. krążki frytuj 2-4 minuty z obu stron na złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową odsącz z tłuszczu.
Cukier puder wymieszaj na gładko z sokiem cytrynowym. Przygotowanym lukrem posmaruj krążki odłóż na 30 minut do zastygnięcia polewy.