Składniki:
30 dag mąki
15 dag. masła lub margaryny
15 dag. cukru
4 jajka
2 duże pomarańcze
1 cukier waniliowy
1proszek do pieczenia
1i71/2 tabliczki gorzkiej czekolady
5 dag masła kokosowego
Wykonanie:
Dokładnie umyć pomarańcze, a następnie sparzyć skórkę wrzątkiem. Osuszyć owoce, otrzeć skórkę na drobnej tarce. Utrzeć tłuszcz z cukrem na masę o konsystencjigęstego kremu. W trakcie ucierania dodawać stopniowo cukier waniliowy,jajka oraz otartą skórkę z pomarańczy. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,przesiać do utartej masy. Starannie wymieszać wszystkie składniki. Nasmarować odrobiną tłuszczu podłużną formę keksową (o długości 30 cm.).Napełnić formę ciastem, wyrównać powierzchnię. Wstawić ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz 1 godzinę w temperaturze 175C. Wycisnąć sok z obu pomarańczy, odmierzyć 4/5 szklanki soku. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika, wierzch nakłuć w wielu miejscach wykałaczką. Nasączyć jeszcze gorące ciasto sokiem. Odstawić do ostygnięcia. Rozpuścić czekoladę z masłem kokosowym, posmarować ciasto. Kroić na kawałki, dopiero kiedy dobrze zastygnie.