Składniki:
10 plastrów schabu (1,5 cm grubości)
15 dag. boczku wędzonego
15 dag. kiełbasy cienkiej
20 dag. kiszonej kapusty
2 średnie cebule
1 łyżka suszonego majeranku
2 łyżki tłuszczu do smażenia
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. rozbić tłuczkiem jak na rolady. Kapustę odcisnąć i drobno posiekać. Kiełbasę i boczek pokroić w słupki,cebulę pokroić w cienkie plasterki. Rozbite płaty posolić, popieprzyć i posypać majerankiem. położyć na nich kapustę i na przemian ułożyć słupki boczku i kiełbasy. Na wierzch położyć cebulę. Płaty mięsa zwinąć i obwiązać bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami . W rondlu rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim rolady z wszystkich stron na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody i dusić około1 godziny,uzupełniając wodę w miarę parowania. Gotowe rolady wystudzić i usunąć z nich nitkę lub wykałaczki. Ponownie podgrzać,powstały sos zagęścić mąką rozbełtaną niewielką ilością wody. podawać z ziemniakami z wody, pyzami kluskami śląskimi.