SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Składniki:

1i1/4 kg. zielonych pomidorów

1 i 1/4 kg. świeżych ogórków

1 kg. słodkiej kapusty

75 dag. marchwi

75 dag. cebuli

40 dag . papryki czerwonej

1 szklanka cukru

1 szklanka octu 10 % (można dać 3/4 szklanki)

1 szklanka oleju

2 łyżki soli

Wykonanie:

Jarzyny umyć. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kapustę i cebulę poszatkować, ogórki i pomidory pokroić w plastry, a paprykę w paski. Wszystko wymieszać z solą, cukrem i zostawić na noc. Rano wlać ocet i olej. przełożyć do garnka i gotować około10 minut od zagotowania. Gorące wkładać do czystych wyparzonych słoików, mocno pozakręcać i pasteryzować 10-15 minut.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *