OSTRY SOS POMIDOROWY

Składniki:

8 dużych pomidorów

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

1/4 szklanki cukru

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

1 łyżeczka ostrej musztardy

1/2 łyżeczki przyprawy chili

Wykonanie:

Pomidory ze skórką pokrajać na kawałki, cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelnię wlać wino i rozpuścić w nim cukier z musztardą i chili, włożyć rozdrobnione jarzyny, gotować na małym ogniu 1/2 godziny. Sos wystudzić, zmiksować, przetrzeć przez plastikowe sito, żeby oddzielić nasionka i skórki. Znowu przecier zagotować, przelać do słoiczków, pasteryzować 10 minut od chwili zagotowania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *