Składniki:
50 dag. filetów z karmazyna (lub z innej ryby)
6 średnich ziemniaków
3 ogórki konserwowe
1 pęczek dymki
1/2 pęczka koperku
1 szklanka rosołu instant
1/2 szklanki mleka
6 łyżek oleju
3 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Opłukać i osuszyć filety,pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, odłożyć na kilka minut. Przygotować warzywa. Obrać i umyć ziemniaki,pokroić w plasterki. Pokroić w cienkie plasterki ogórki konserwowe. Dokładnie oczyścić i opłukać dymkę, pokroić na niezbyt duże kawałki. Rozgrzać na dużej patelni 4 łyżki oleju, wrzucić pokrojone ziemniaki. Posypać solą i pieprzem, smażyć na średnim ogniu około15 minut. Często mieszać w trakcie smażenia,uważając aby nie przywarły do dna. Na 5 minut przed końcem smażenia dodać dymkę. Rozgrzać na drugiej patelni resztę oleju. Podsmażyć rybę na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć rybę do ziemniaków,wrzucić ogórki. Ponownie doprawić całość do smaku. Rozgrzać w garnku2 łyżki tłuszczu, zrobić z mąki zasmażkę. Wlać rosół i mleko, dokładnie wymieszać z musztardą. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, doprawić. Opłukać i osuszyć koperek, drobno posiekać. Wrzucić do gorącego sosu. Polać ziemniaki i rybę sosem bezpośrednio przed podaniem.