Składniki:
40 dag. truskawek
3/4 pojemnika (15 dag) śmietankikremówki
3 czubate łyżki cukru
torebka cukru waniliowego
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny i otarta skórka z 1/2cytryny
Omlet biszkoptowy:
Składniki:
4 żółtka
2 czubate łyżki mąki
2 czubate łyżki cukru
2 białka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 torebka cukru waniliowego
8 dag. płatków migdałowych
otarta skórka z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Rozprowadzić żelatynę w niewielkiej ilości wody. Starannie oczyścić i umyć truskawki. Połowę przekroić na połówki, przełożyć do miseczki, posypać łyżką cukru, odstawić pod przykryciem. Pozostałe truskawki wymieszać z dwiema łyżkami cukru, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Całość zmiksować, dodać żelatynę, wstawić masę na 20 minut pod przykryciem do lodówki. Ubić śmietanę, wsypać otartą skórkę cytrynową. Dodać do kremu truskawkowego, gdy ten zacznie tężeć. Wstawić na godzinę do lodówki. Kilka razy przemieszać. Ubić dwa białka na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i skórkę cytrynową. Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, przesiać bezpośrednio do masy, całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na przykrytą pergaminem blachę przelać łyżką ciasto, formując osiem równych omletów (nie mogą się one zlewać). Następnie posypać płatkami migdałów. Piecz 10-12 minut w temperaturze około 200 C. Zdjąć z blachy i umieścić na środku każdego truskawki, złożyć na pół. Potem odstawić do wystygnięcia. Napełnić kremem truskawkowym szprycę do dekoracji tortu z końcówką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć porcje kremu do środka omletów. Posypać także cukrem pudrem.