Składniki:
20dag.długoziarnistego ryżu
sól
60 dag. wołowiny np. polędwicy wołowej
8 plastrów chudego, wędzonego boczku
4 połówki moreli z puszki
olej
3 zielone papryki
1 mała cebula
2 łyżki masła lub margaryny
75 ml. rosołu (instant)
2 łyżki kwaśnej śmietany
biały pieprz
1 strąk czerwonej chili
natka pietruszki
1 strąk czerwonej chili
do przybrania
metalowe lub
drewniane szpadki
Wykonanie:
Ryż wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Szczypior oczyścić, umyć. 1 gałązkę odłożyć. Resztę pokroić na 34 cm. kawałki. Plasterki boczku zawinąć. Morele odsączyć i podzielić na pół. Nabić na szpadki przemiennie mięso, kawałki szczypiora, zawinięty boczek i cząstki moreli. Olej rozgrzać na dużej patelni. Smażyć w nim szaszłyki przez 12-15 minut. Paprykę oczyścić ,umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Posiekaną paprykę i cebulę przysmażyć w gorącym tłuszczu. Rozprowadzić rosołem i gotować na małym ogniu 5-7 minut. Następnie zmiksować z rosołem. Dodać mieszając kwaśna śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Strąki chili umyć i oczyścić, pokroić w cienkie krążki,dokładnie usunąć pestki. Krążkami chili posypać sos. Pozostały szczypior pokroić w cienkie krążki i dodać do ryżu 1-2 minuty przed końcem gotowania. Szaszłyki przyprawić solą i pieprzem. Podawać przybrane pietruszką i chili.