Składniki:
Ciasto:
30 dag. mąki.
20 dag. masła lub margaryny
1 jajko
15 dag. cukru
otarta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
tłuszcz do formy
80 dag suszonego grochu do wstępnego pieczenia
pieczenia
Nadzienie:
50 dag. truskawek
2pojemniki (po 25 dag.) twarożku
30 dag śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
12płatków białej żelatyny
1 łyżka orzeszków pistacjowych
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać jajko, tłuszcz w płatkach, cukier, szczyptę soli i skórkę z cytryny. Wyrobić na jednolitą masę. Zawinąć ciasto w folię przezroczystą, wstawić na pół godziny do lodówki. Jeszcze raz zagnieść, włożyć między dwie warstwy folii, rozwałkować w kółko o średnicy (36 cm). Nasmarować tłuszczem tortownicę (o średnicy 26 cm), wyłożyć ciastem. Brzeg ciasta zawinąć, nadmiar obciąć. Przykryć ciasto pergaminem, docisnąć grochem. Piecz 10-15 minut w piekarniku w temperaturze 200 C. Usunąć pergamin z grochem, piecz ciasto jeszcze 15 minut, ostudzić. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie .Oczyścić i umyć truskawki, osączyć. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę rozmiksować. Rozetrzeć mus z twarożkiem, 4 czubatymi łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Odcisnąć żelatynę, rozpuścić w ciepłej wodzie. Połączyć z masą, wstawić do lodówki. Kiedy masa lekko zastygnie, dodać połowę ubitej śmietany. Wypełnić ciasto kremem, wstawić na 2 godziny do lodowi. Ubić resztę śmietany z łyżką cukru, napełnić szprycę. Udekorować tort 12 kleksami śmietany, połówkami truskawek i orzeszkami pistacjowymi.