Składniki:
8 moreli
25 dag. ugotowanych ziemniaków
1 cukier waniliowy
1 łyżką mąki
5 dag. maki kartoflanej
2 dag. kaszy manny
1 żółtko
sól
cukier w kostkach
Wykonanie:
Ziemniaki obrać umyć i ugotować ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Masło stopić. Ziemniaki,cukier waniliowy,stopione masło,mąkę,mąkę kartoflaną,kaszę manną,sól,żółtko zamieszać i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 15-20 minut. Morele umyć,nadciąć,wyjąc pestki,a włożyć w to miejsce kostkę cukru. Z ciasta zrobić wałek,który pokroić na 8 części. Każdą morelę zawinąć w kawałek ciasta i obtoczyć w kaszy manny. Ugotować w solonej wodzie 6-8 minut. Podawać z masełkiem z tartą bułką.