Składniki:

 

5 jajek

13 dag. mąki

1 i 1/2 szklanki mleka

25 dag zielonych winogron bezpestkowych

3 marchewki

2 małe cukinie

1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki.

15 dag. twarożku

4 łyżki pestek słonecznika

2łyżki oleju

1 łyżka masła lub margaryny

sól

pieprz

bazylia

ewentualnie liście winogron do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Oddzielić białka od żółtek. Zmieszać mąkę z mlekiem i żółtkami. Zrumienić pestki słonecznika na suchej patelni. Zdjąć z patelni, ostudzić .Obrać marchewki, umyć, pokroić w plasterki. Oczyścić i umyć cukinie, również pokroić w plasterki. Gotować marchew 8 minut w lekko osolonej wodzie, wrzucić cukinię w połowie czasu gotowania. Opłukać winogrona, oderwać od łodyżek. Rozgrzać tłuszcz na patelni, dobrze podsmażyć przygotowane warzywa. Wrzucić winogrona, przez chwilę smażyć  azem. Wlać śmietanę, zagotować. Dodać twarożek, podgrzać w sosie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Ubić na sztywno białko ze szczyptą soli. Dodać do ciasta, dokładnie wymieszać. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, smażyć kolejno cztery omlety .Zdejmować z patelni, napełniać nadzieniem. Układać na czterech talerzykach, posypać zrumienionymi pestkami słonecznika. Udekorować listkami winorośli. Podawać omlety bezpośrednio po przygotowaniu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *