Składniki:
Ciasto:
1 słoik (720 ml.) agrestu.
3 puszki (po 315 ml) mandarynek
25 dag. mąki
13 dag. masła lub margaryny
13 dag. cukru
2 jajka
1/2 torebki proszku da pieczenia
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
tłuszcz i mąka do blachy
Kruszonka:
25 dag. mąki
78 dag. masła lub margaryny
13 dag cukru
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Dokładnie osączyć na sitku agrest i mandarynki.
Ciasto:
Wyłożyć tłuszcz i cukier do dużej miski. Wbić oba jajka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (mąkę należy wcześniej przesiać) oraz szczyptę soli. Wlać 1/2 szklanki mleka. Wyrabiać składniki mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstego kremu (najpierw miksujemy ciasto na niskich obrotach, a następnie, po 2 minutach zwiększamy obroty na najwyższe). Nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką blachę piekarnika. Wyłożyć ciasto, równomiernie wyrównać powierzchnię. Rozłożyć na cieście osączone owoce.
Kruszonka:
Wymieszać w drugiej misce mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Rozpuścić cały tłuszcz na patelni, dodać do pozostałych składników. Mieszać tak długo, aż powstanie kruszonka. Posypać kruszonką rozłożone na cieście owoce. Wstawić placek do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 minut w temperaturze 175C. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika. Kroić, dopiero kiedy całkiem ostygnie. Podawać z bitą śmietaną.