CIASTO OWOCOWE Z KRUSZONKĄ

Składniki:

Ciasto:

1 słoik (720 ml.) agrestu.

3 puszki (po 315 ml) mandarynek

25 dag. mąki

13 dag. masła lub margaryny

13 dag. cukru

2 jajka

1/2 torebki proszku da pieczenia

1/2 szklanki mleka

szczypta soli

tłuszcz i mąka do blachy

Kruszonka:

25 dag. mąki

78 dag. masła lub margaryny

13 dag cukru

1 cukier waniliowy

 

Wykonanie:

 

Dokładnie osączyć na sitku agrest i mandarynki.

Ciasto:

Wyłożyć tłuszcz i cukier do dużej miski. Wbić oba jajka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (mąkę należy wcześniej przesiać) oraz szczyptę soli. Wlać 1/2 szklanki mleka. Wyrabiać składniki mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstego kremu (najpierw miksujemy ciasto na niskich obrotach, a następnie, po 2 minutach zwiększamy obroty na najwyższe). Nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką blachę piekarnika. Wyłożyć ciasto, równomiernie wyrównać powierzchnię. Rozłożyć na cieście osączone owoce.

Kruszonka:

Wymieszać w drugiej misce mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Rozpuścić cały tłuszcz na patelni, dodać do pozostałych składników. Mieszać tak długo, aż powstanie kruszonka. Posypać kruszonką rozłożone na cieście owoce. Wstawić placek do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 minut w temperaturze 175C. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika. Kroić, dopiero kiedy całkiem ostygnie. Podawać z bitą śmietaną.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *