Składniki:
5 kg buraków
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
Buraki umyć i ułożyć ciasno w dużym garnku zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu do miękkości. Sprawdzić widelcem lub szpikulcem czy są już miękkie. Gdy się ugotowały zalewać zimną wodą i w tej wodzie obierać. Skóra sama z nich elegancko schodzi, można ścierać na tarce jarzynowej ja ścieram na grubych oczkach lub jeśli ktoś ma maszynkę elektryczną do jarzyn to na niej szybciej się zrobi. Dodać cukier ,ocet i sól dokładnie wymieszać i spróbować . Buraczki mają być słodko kwaśne i lekko wyczuwalna sól . Gotowymi przyprawionymi buraczkami napełniać słoiki, zostawiając 2 cm. od brzegu, dociskając buraczki w słoiku ranty słoików wycierać do czysta, mocno zakręcić i pasteryzować 20 minut od chwili zagotowania. Wystudzić.