SPAGETTI W TRZECH SOSACH

Składniki:

1 kg. spaghetti

Sos ziołowy:

1 pęczek natki pietruszki

1 łyżka bazylii

1 łyżka szałwii

 

5 dag, goudy

5 łyżek mielonych migdałów

1/2 szklanki oliwy

2 ząbki czosnku

sól

biały pieprz

 

Sos pomidorowy:

1 puszka (850 ml.) pomidorów

70 dag wędzonego boczku

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól

biały pieprz

chili

papryka

Sos serowy:

25 dag mielonego mięsa

20dag.pieczarek

20 dag kremówki

10 dag goudy

200 ml. mleka

1cebula

3łyżki margaryny

1 łyżeczka mąki

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Sos ziołowy:

Posiekać natkę, utrzeć żółty ser. Zmieszać natkę z ziołami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, serem, oliwą i migdałami. Doprawić solą i pieprzem.

Sos pomidorowy:

Drobno posiekać czosnek i cebulę. Wysmażyć na patelni pokrojony w kostkę boczek. Wrzucić czosnek i cebulę, smażyć razem. Dodać osączone i rozmiksowane pomidory. Gotować 20 minut, doprawić solą, pieprzem, papryką i chili.

Sos serowy:

Podsmażyć na tłuszczu mielone mięso i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pieczarki, pokrojone w plasterki. Doprawić solą i pieprzem. Zaciągnąć mlekiem i śmietaną,zagotować. Zagęścić mąką. Rozpuścić w sosie utarty żółty ser. Nie gotować! Podawać do spaghetti.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *