Składniki:
500 g soczystych niezbyt kwaśnych jabłek
4 łyżki śmietany kremówki
4 łyżki masła
cynamon
50 g .mąki do panierowania
sok z 1 cytryny
słodzik lub cukier
sól
pieprz cayenne
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w plastry. Wymieszać sok z cytryny, ze słodzikiem lub cukrem i cynamonem. Obrać cebule i pokroić w cienkie plasterki. Posolić i doprawić pieprzem. Natłuścić formę. Następnie ułożyć w niej warstwami jabłka i cebule. Jako ostatnią warstwę ułożyć jabłka i posmarować je ubitą śmietaną kremówką oraz połową masła. Piec 1 godzinę w temperaturze 200 C. Potrawę wyjąć z piekarnika, posypać mąką i posmarować masłem. Piec jeszcze 30 minut