JABŁECZNIK Z MIGDAŁAMI

Składniki:

 

1szklanka mleka

4 dag. drożdży

50 dag. mąki

5 dag. masła lub margaryny

7 dag cukru

szczypta soli

otarta skorka z1 cytryny

tłuszcz do blachy

Do dekoracji:

20 dag. masła lub margaryny

20 dag płatków migdałów

20 dag cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki mleka

Nadzienie:

1,5 kg. kwaśnych jabłek

4 łyżki soku z cytryny

12 płatków białej żelatyny

1 laska wanilii

10 dag. rodzynek

10 dag. cukru

1 łyżeczka cynamonu

 

Wykonanie:

Ciasto:

 

Rozetrzeć drożdże w podgrzanym mleku. Wsypać mąkę do miski, zrobić pośrodku wgłębienie. Wlać roztarte drożdże, przysypać odrobiną mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na około 20 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodać rozpuszczony tłuszcz, cukier, sol i otartą skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę, odstawić na kolejne 20 minut, żeby wyrosło.

Na dekorację:

Rozpuścić tłuszcz na patelni, wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać migdały, wlać mleko. Wymieszać wszystkie składniki, zagotować masę, a następnie ostudzić. Rozwałkować ciasto na nasmarowanej tłuszczem blasze, pozostawić jeszcze na 15 minut. Posmarować masą migdałową, piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200C, ostudzić. Obrać jabłka na nadzienie, usunąć środki .Pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny(żeby nie ściemniały). Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Do garnka wrzucić jabłka, rodzynki, wanilię i cynamon, dusić 10 minut. Dodać odciśniętą żelatynę do przestudzonej masy, wymieszać. Kiedy masa zacznie zastygać, przeciąć ciasto na pół. Posmarować dolną warstwę masą jabłkową, przykryć drugą warstwą.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *