CHŁODNIK CZERWONY

Składniki:

 

 

1 litr esencjonalnego wywaru z buraków

1 cebula,

1 ząbek czosnku

szczypta majeranku

1 kostka koncentratu rosołu

30 dag. ogórków świeżych lub małosolnych

1/2 pęczka kopru

5 jajek

1 szklanka śmietanki 12%

sól

 

Wykonanie:

 

Buraki ćwikłowe ugotować w skórkach, obrać, pokrajać na plasterki. Dodać cebulę, majeranek, czosnek, łyżeczkę cukru, łyżeczkę kwasu cytrynowego. Kostkę koncentratu rosołu, zagotować w 5 szklankach wody, przykryć i odstawić do następnego dnia. Odcedzić bardzo starannie przez sito płyn, dodać 2 szklanki dobrej serwatki lub soku z małosolnych ogórków, pokrajane w plasterki ogórki drobno pokrojony zielony koper. Na końcu wymieszać chłodnik ze śmietaną. Na talerze rozłożyć po 1 jajku pokrajanym na ćwiartki. Podawać z ziemniakami.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *