Składniki:
1 litr serwatki lub maślanki
1 pęczek szczypiorku lub kopru
10 dag. liści szczawiu
10 dag. liści szpinaku
1 szklanka śmietany
ogórek
sól
Wykonanie:
Drobno pokrajany szczypiorek lub koper albo jedno i drugie utrzeć z solą (1/2 łyżeczki) na miazgę. Liście szpinaku i szczawiu po umyciu i usunięciu ogonkowa włożyć na 2-3 minuty do wrzącej wody, odcedzić, osączyć. Szczaw i szpinak po obgotowaniu bardzo drobno posiekać lub zmiksować albo przetrzeć przez sitko. Obrany ogórek zetrzeć na tarce z największymi otworami. Przed samym podaniem włożyć przygotowane warzywa do dobrze schłodzonej serwatki lub maślanki, a nawet kefiru czy zsiadłego mleka, dodać śmietanę i od razu podać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną, sypką. Do zielonego chłodnika zawsze można dodać jajka.