Składniki:
1 kg małych ziemniaków
1 średnia cebula
40g masła lub margaryny
30g mąki
1/4 litra mleka
1/21itra rosołu
biały pieprz
mielona gałka muszkatołowa
2 pory
200 g. kiełbasy (typu parówkowej)
100 g. lekko obeschniętego sera gouda
Wykonanie:
Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach około 20 minut. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Tłuszcz rozgrzać w garnku, zeszklić na nim cebulę, posypać mąką i przyrumienić. Rozprowadzić mlekiem i rosołem, mieszając zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Por oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Kiełbasę obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Pozostały tłuszcz rozgrzać na patelni i przesmażyć na nim por i kiełbasę,przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki zahartować ,przestudzić i obrać. Wszystko wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Ser drobno utrzeć i posypać nim danie. Piecz w nagrzanym uprzednio do temperatury 200C.piekarniku.Piecz około 20 minut.