Składniki:
1 kg. Ziemniaków
1/2 kg mięsa mielonego
20 dag. sera żółtego
20 dag. pieczarek
400 ml. śmietany
2 jajka
4 średnie cebule
olej do smażenia
sól
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki od zagotowania gotujemy 10 minut, po czym odlewamy wodę i zalewamy zimną. Cebulę podsmażamy na patelni dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i mięso,dusimy do odparowania soku. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Brytfankę smarujemy olejem,ziemniaki kroimy na grubsze plasterki ,układamy połowę ,solimy ,na to wykładamy podsmażone mięso z cebulką i pieczarkami i na wierzch resztę ziemniaków. Jajka lekko roztrzepujemy widelcem dodajemy śmietanę i ser starty na dużych oczkach. Wszystko razem dokładnie mieszamy zalewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika na 200C.i pieczemy do zrumienienia.