ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Składniki:

 

1 kg. Ziemniaków

1/2 kg mięsa mielonego

20 dag. sera żółtego

20 dag. pieczarek

400 ml. śmietany

2 jajka

4 średnie cebule

olej do smażenia

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki od zagotowania gotujemy 10 minut, po czym odlewamy wodę i zalewamy zimną. Cebulę podsmażamy na patelni dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i mięso,dusimy do odparowania soku. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Brytfankę smarujemy olejem,ziemniaki kroimy na grubsze plasterki ,układamy połowę ,solimy ,na to wykładamy podsmażone mięso z cebulką i pieczarkami i na wierzch resztę ziemniaków. Jajka lekko roztrzepujemy widelcem dodajemy śmietanę i ser starty na dużych oczkach. Wszystko razem dokładnie mieszamy zalewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika na 200C.i pieczemy do zrumienienia.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *