Składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 kostka masła(25 dag.)
1/3 szklanki maku
1/3 szklanki kokosu
1/3 szklanki musli z owocami
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 tabliczka czekolady
kilka łyżek śmietanki
Wykonanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką.
Ciasto:
Masło roztopić i przestudzić. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki wymieszać, wlać roztopione masło, wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Dodać stopniowo pianę ubitą pianę z białek i dalej mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę 24×28 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i piec około 40 -45minut w temperaturze 180 C. W trakcie pieczenia można przykryć papierem żeby się nadmiernie nie zrumieniło. Po wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową.