Składniki:
40 dag. miodu
1 szklanka cukru
5 czubatych łyżek masła lub margaryny
6 łyżek mleka
10 dag. suszonych moreli
10 dag. fig
10 dag. śliwek
3 małe jajka
1 łyżeczka cynamonu
na czubek noża kardamonu, goździki i mieloną gałkę muszkatołową
2 łyżki rumu
3 szklanki mąki
1 torebka proszku do pieczenia
10 dag. siekanych włoskich orzechów
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Wykonanie:
Miód, cukier, tłuszcz i mleko włożyć do garnka. Składniki rozpuścić, stale mieszając. Do przestygnięcia przełożyć do miski. Owoce pokroić w drobną kostkę. Do miodu dodawać po jednym jajku, dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodać przyprawy i rum. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i orzechy włoskie. Wsypać do masy miodowej, wymieszać łopatkami do ubijania piany ręcznego miksera. Na koniec dodać pokrojone owoce i wszystko delikatnie wymieszać. Foremkę o kształcie wieńca (średnica około 26cm.) natrzeć tłuszczem posypać tartą bułką. Nałożyć ciasto, wygładzić i piec w nagrzanym uprzednio do 175 C .piekarniku około 75 minut. Po 35 minutach pieczenia przykryć ciasto pergaminem. Ciasto lekko przestudzić, a do dalszego stygnięcia wyjąć z foremki, najlepiej na specjalną kratkę. Posypać cukrem pudrem według własnego uznania.