Składniki:
1 kg. mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1 cebula
sól
pieprz
pietruszka zielona.
Wykonanie:
Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko ,cebulę startą na grubych oczkach,sól,pieprz i pietruszkę .Mięso wyrobić i formować małe kulki ,następnie układać w naczyniu żaroodpornym ,surowe,i polać sosem .
Sos:
1 keczup pikantny
2 laski selera naciowego drobno pokrojonego
1 cebule pokrojona w kostkę
4 duże pieczarki pokrojone w plasterki
1puszka groszku
1puszka kukurydzy
3 łyżki miodu
Wykonanie:
Seler naciowy drobno pokroić. Pieczarki pokroić w plasterki. Kukurydzę i groszek odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać i zalać surowe klopsiki .Przykryć folią piec w piekarniku 180C. około 30minut. Podawać wg swojego uznania .