Składniki:
4 pomidory
3 jajka
2 ogórki kiszone
1 słodkie jabłko
natka pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
Stopić masło w płaskim rondlu, podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę. Umyć jabłko, pokroić na ćwiartki, usunąć komorę nasienną. Pokroić w kostkę miąższ owocu i kiszone ogórki. Kiedy cebula się zrumieni, przełożyć do niej ogórki i jabłko. Umyć pomidory, naciąć je na krzyż, sparzyć gorącą wodą. Obrać ze skorki, pokroić na ćwiartki, przełożyć na patelnię do pozostałych składników. Gdy pomidory zaczną się rozpadać, wbić jajka i starannie wymieszać całość. Pod koniec smażenia doprawić potrawę na pikantnie solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobniutko pokrojony ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Przełożyć gotowe danie do dwóch miseczek, podawać z białym pieczywem tostowym lub z bagietką. Można również serwować je jako dodatek do zapiekanych parówek lub średnio wysmażonego schabu.