Składniki:
Zalewajka:
40 dag. dobrej kiełbasy(lub szynki)
1/2 kg. ziemniaków
2 szklanki gotowego żurku
1 pęczek włoszczyzny
2 ząbki czosnku
słodka papryka
majeranek
sól
pieprz
Polędwica:
1/2 kg. polędwicy wołowej
2 cebule
sól
pieprz
olej lub oliwa do smażenia
Wykonanie:
Zalewajka:
Włoszczyznę pokroić, zalać 2 1litrami wody. Gotować na małym ogniu, wywar przecedzić. Wędlinę i ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zalać żurkiem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,przyprawić papryką, majerankiem i pieprzem ,zamieszać zagotować. Zupę posolić podawać z ciemnym chlebem.
Polędwica:
Mięso opłukać usunąć żyłki i błonki,osuszyć ,nożem zrobić kratkę z obu stron. Cebulę pokroić w plastry podsmażyć na gorącej oliwie,odsunąć na bok patelni. Mięso oprószyć sola ,pieprzem krótko smażyć z obu stron. Podawać z ziemniakami i sałatką z pomidorów.