SAŁATA Z TRUSKAWKAMI I SZPARAGAMI

Składniki:

 

500g. Szparagów

500g. truskawek

1 duża główka sałaty300g. po oczyszczeniu

sok z 1 cytryny

1 kubek (175 g)mleka pełnotłustego

100g. kefiru(1,5%tłuszczu)

1 pęczek natki pietruszki lub bazylii.

pieprz

sól

cukier lub słodzik

4 kromki chleba tostowego

4 łyżki masła lub margaryny lub masmixu

 

Wykonanie:

 

Warzywa umyć i oczyścić, truskawki odszypułkować. Szparagi ugotować w osolonej wodzie, pokroić na kawałki truskawki pokroić połówki, sałatę bardzo starannie opłukać, osuszyć na sicie i podrzeć na niewielkie kawałki .Wszystko wymieszać i podzielić na 4 porcje Sok cytrynowy, mleko i kefir wymieszać, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki lub bazylii, doprawić do smaku solą i słodzikiem. Przygotowaną zaprawą polać sałatę. Do tego dania doskonale pasują kromki przyrumienionego chleba tostowego, na ciepło posmarowanego łyżeczką masmixu lub margaryny.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *