Składniki:
500g. Szparagów
500g. truskawek
1 duża główka sałaty300g. po oczyszczeniu
sok z 1 cytryny
1 kubek (175 g)mleka pełnotłustego
100g. kefiru(1,5%tłuszczu)
1 pęczek natki pietruszki lub bazylii.
pieprz
sól
cukier lub słodzik
4 kromki chleba tostowego
4 łyżki masła lub margaryny lub masmixu
Wykonanie:
Warzywa umyć i oczyścić, truskawki odszypułkować. Szparagi ugotować w osolonej wodzie, pokroić na kawałki truskawki pokroić połówki, sałatę bardzo starannie opłukać, osuszyć na sicie i podrzeć na niewielkie kawałki .Wszystko wymieszać i podzielić na 4 porcje Sok cytrynowy, mleko i kefir wymieszać, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki lub bazylii, doprawić do smaku solą i słodzikiem. Przygotowaną zaprawą polać sałatę. Do tego dania doskonale pasują kromki przyrumienionego chleba tostowego, na ciepło posmarowanego łyżeczką masmixu lub margaryny.