Składniki:
1 kg. Mąki
1/2 kg. margaryny lub masła
10 dag. drożdży
1 opakowanie śmietany(250g)
2 jajka
4 łyżki cukru
marmolada
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną,dodać pokruszone drożdże. Wszystko razem lekko zagnieść łącząc składniki. Następnie dodać cukier, jajka, śmietanę i zagnieść, wyrobić aby nie było grudek. Ciasto podzielić na 8 części, rozwałkować na okrągłe placki, kroić trójkąty. Ma być z jednego okrągłego placka 8 trójkącików. Na szerszej części każdego trójkącika nakładamy 1łyżeczkę płaską marmolady jak ktoś chce może dać więcej, lekko zagnieść brzegi aby nadzienie zbyt nie wypłynęło podczas pieczenia i zawinąć w ruloniki. Przygotowane rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 150-160C.Po upieczeniu, rogaliki studzimy i posypujemy cukrem pudrem.