Składniki:
1/2 kg. piersi kurczaka
25 dag. boczku
25 dag wieprzowiny
25 dag. wątróbek drobiowych
kilka grzybków suszonych
3 jajka
3 cebule
1 łyżka smalcu
3 liście laurowe
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Wykonanie:
Grzyby umyj, namocz, ugotuj. Odcedź, posiekaj. Kurczaka, boczek i wieprzowinę pokrój w grubą kostkę. Smalec rozgrzej w rondlu. Włóż mięsa (bez wątróbki) i grzyby, dodaj obrane cebule, podlej wodą, przypraw. Duś godzinę. Wątróbki oczyść, pokrój, dodaj do mięs. Duś jeszcze 10 minut. Ostudź. Zmiel dwa razy w maszynce. Dodaj żółtka, wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubij, dodaj do masy, delikatnie połącz.
Formę natłuść, posyp bułką tartą. Napełnij masą, na wierzchu ułóż liście laurowe. Piec 50-60 minut w 180 C.